Forest foraging and cooking experience with local host at Lake Saimaa in July 2024

EXPERIENCE EDIBLE TREASURES OF THE FINNISH FOREST!

Uhkua is organizing an experience in July focusing on wild food. Join us as we venture into our nearby forest to gather ingredients for a meal that will be prepared together with D.O.Saimaa -chef, Ilkka Arvola. This experience is a tribute to the Finnish forest and its offerings. Let’s enjoy the joy of discovery and cooking together and discuss locally sourced food from the Saimaa region.

In July, our plates will likely feature blueberries and chanterelle mushrooms, while vegetables from the garden and local producers, as well as fresh fish from the lake, will also be included. These ingredients will be cooked into a delicious Saimaa-flavored meal outdoors by an open fire. Non-alcoholic beverages are included in the price; if you would like alcoholic drink recommendations, please contact us. 

Please bring appropriate clothing and footwear for the weather and walking in the forest. We will provide baskets, mushroom knives, and cooking aprons for your use.

You are warmly welcome!

Date of the experience: Monday, July 8, 2024, starting at 2:00 PM, with dining around 5:00 PM

Address: Uhkua, Suurlahdentie 3189, 52360 SOMEENJÄRVI

Price and optimal group size: 185 € per person (VAT included), 4 – 8 persons (two places reserved at the moment)

More info and reservations: Asta Aalto +358 40 744 7631 / asta@uhkua.fi

We also arrange this experience by request. Ask for more information and let’s think a suitable day for your group.

Mushroom and berry hunting. Kuva: Anna-Katri Hänninen

METSÄN MAUT PANNUN KAUTTA LAUTASELLE 8.7.2024

  • metsäretki ja kokkausta avotulen äärellä Saimaalla

Uhkua järjestää heinäkuussa elämyksen villiruuan parissa. Pääset kanssamme lähimetsäämme hakemaan raaka-aineita ateriaa varten, joka valmistetaan yhdessä D.O.Saimaa – keittiömestari Ilkka Arvolan kanssa. Elämys on kunnianosoitus suomalaiselle metsälle ja sen antimille. Nautitaan yhdessä löytämisen ja tekemisen riemusta ja puhutaan saimaalaisesta lähiruuasta. 

Heinäkuussa lautasille päätyy melko varmasti ainakin mustikoita ja kanttarelleja, puutarhasta ja lähituottajilta saadaan kasvikset ja järvestä tuore kala. Aineksista kokataan maistuva Saimaan makuinen ateria ulkona elävän tulen äärellä. Alkoholittomat juomat kuuluvat hintaan, jos haluat juomasuosituksia alkoholin suhteen ole yhteydessä. Olet lämpimästi tervetullut!

Mukaan tarvitset säähän ja metsässä kävelyyn sopivat varusteet. Korit, sieniveitset ja kokkausessut saat käyttöösi meiltä.

Elämyksen ajankohta: maanantai 8.7.2024, aloitetaan klo 14 ja ruokaillaan noin klo 17

Osoite: Uhkua, Suurlahdentie 3189, 52360 SOMEENJÄRVI

Hinta ja ryhmäkoko: 185 € / henkilö (sis. ALV), 4 – 8 hlö (2 paikkaa varattuna tällä hetkellä)

Varaukset ja lisätiedot: Asta Aalto +358 040 744 7631 / asta@uhkua.fi

Järjestämme tätä elämystä myös tilauksesta. Kysy lisää niin mietitään sopiva ajankohta ryhmällesi.