Vastuullisuus
/
Arvot

Luontoa kunnioittaen

Meille on erittäin tärkeää, että toimintamme tapahtuu luontoa kunnioittaen ja sitä kestävästi hyödyntäen. Ylimääräisen kuluttamisen sekä ympäristön kulumisen minimoiminen on itsestäänselvyys. 

Esimerkiksi lauttamajoitustilan ja -saunan rungot on rakennettu Asta-myrskyssä vuonna 2010 kaatuneen kuusiaidan puusta. Viimeistely on tehty mahdollisimman suurelta osin käyttäen kierrätysmateriaaleja ja ylijäämätavaraa. Uudet hankinnat on pyritty tekemään mahdollisimman ekologisesti. Myös käyttötuotteissa suositaan kestävän kehityksen tuotteita ja kierrätystavaraa.

Ruokaperiaatteemme

Myös tarjoamamme ruuan suhteen noudatamme kestävän kehityksen periaatteita ja suosimme kaikissa ruokatarjoiluissamme lähimetsien, -vesistön ja -tuottajien parhaita raaka-aineita. Kokkimme Ilkka, suuri lähiruuan ja sesonkiajattelun puolestapuhuja on vastuussa yrityksemme ruokapalveluista. Hän toteuttaa ruokafilosofiaansa tinkimättömällä ammattitaidolla raaka-ainelähtöisesti ja raaka-aineita kunnioittaen. Ruokavuotemme kuluu siis vahvasti sesonkia ja sen raaka-aineita hyväksi käyttäen. Mielestämme muuta järkevää vaihtoehtoa ei ole. Lopputulokseksi saadaan yksinkertaisesti rouhean simppeliä ja maistuvaa ruokaa, joka ottaa huomioon myös luonnon ja ihmisten hyvinvoinnin. 

https://www.visitmikkeli.fi/blogi/saimaan-yoveden-luonto-mystiikka-ja-villit-maut-valloittavat

Paljon keräämme metsistä itse. Sienet ja marjat käytetään tuoreina sesongilla ja loput säilötään talven tapahtumia varten. Kalastamme itse norppaturvallisilla pyydyksillä ja jos Ahti ei ole antavalla tuulella käytämme Kalakontin https://www.kalakontti.fi ja Puumalan lohen http://www.puumalanlohi.fi tuoretta kalaa.

Tarjoamamme ruoka on pääosin kasvis- ja järvikalapainotteista Saimaan rannalla kun ollaan. Saimaan luonto on meille valtava ruuan aarreaitta. Jos menuissa on lihaa tulee se paikallisilta pientuottajilta. Yksi esimerkki vastuullisesta lihantuottajasta on Putkisalon Kartano https://www.putkisalo.fi/wp_2020/. Satunnaisesti käytämme myös paikallisen metsästysseuran Someen Erä-Ässien riistalihaa. Suomen parhaat ja ainoat pastöroimattomasta maidosta valmistetut juustot meille toimittaa Kappelin Juustola Otavasta https://kappelinjuustola.fi

Meille on tärkeää tuntea myös ihmiset tuotteiden takana. Teemme tuottajaverkostomme kanssa tiivistä yhteistyötä mm. tuotekehityksen ja tapahtumien osalta. Näin voimme ylpeinä kertoa raaka-aineidemme pellolta-pöytään ketjusta.

Puutarhamme antimet muodostavat myös osan tarjottavista. Pyrimme toiminnassamme aina suurempaan omavaraisuuden asteeseen ja kehitämme omavaraisuuttamme vuosi vuodelta eteenpäin. Tänä vuonna uusi askel siihen suuntaan on kasvihuoneen rakentaminen. Kierrätysmateriaaleista tottakai. 

Tervetuloa nauttimaan aidoista Saimaan mauista!

Kestävää kehitystä

Yrityksen viisi kestävän kehityksen periaatetta ovat:

  1. Käytämme paikallisten lähi- ja pientuottajien raaka-aineita ruokatarjoiluissa niin paljon kuin mahdollista teemalla ’Villiruokaa ja lähikasviksia, aina läheltä ja kestävästi.’
  2. Minimoimme jätteen määrää ja kierrätämme kaiken mikä on kierrätettävissä. Rakennamme paljon uutta tavarasta, joka ei toimi enää vanhassa käyttötarkoituksessaan ja koluamme kirpputorit ensin, jos tulee tarvetta hankkia jotain. Pääsääntöisesti sieltä löytyykin tarvittavat asiat.
  3. Huomioimme kaikessa toiminnassa ympäristönäkökohdat ja kiinnitämme erityistä huomiota luonnon monimuotoisuuden säilymiseen. Viimeisen vuoden aikana on rakennettu seitsemän linnunpönttöä, suoritettu lintujen talviruokintaa ja pyritty pitämään pihassa yllä pörriäisystävällisiä kasvillisuusalueita. Tärkeää on turvata myös erittäin uhanalaisen Saimaan norpan tulevaisuutta. Siksi kaikki käyttämämme pyydykset ovat norppaturvallisia. Verkkoja emme käytä lainkaan.
  4. Pyrimme toiminnassamme turvaamaan Saimaan ainutlaatuisen järviluonnon säilymisen myös tuleville sukupolville. 
  5. Teemme yhteistyötä ainoastaan ympäristövastuullisten tai siihen päämäärätietoisesti pyrkivien yritysten kanssa. Yhteistyö muiden alueen vastuullisten yrittäjien kanssa on tärkeä osa toimintaamme. Näin saadaan aikaan palveluita, jotka hyödyttävät monia alueen yrityksiä luontoa kuormittamatta.